Полезно
Ползи от спортуването през зимата
спортуване през зимата
author iconSport Pass
created date iconноември 28 2018

Обикновено през зимата сме по-забързани, гледаме да се приберем на топло и да гледаме красотата на покритите със сняг улици и планини от уюта на дома. Вместо това, можеш да опиташ да пребориш това първично отношение към зимата и да й се насладиш истински. Знаеш ли, че спортуването през зимния период може да донесе много ползи за здравето ти?

 

Изгаря калории. Подобрява метаболизма:

В сравнение с тренировките на закрито, спортните активности, практикувани през зимата, обикновено изгарят повече калории. Това е така, защото тялото работи по-усилено, за да поддържа вътрешната си температура. Въпреки това, количеството изгорени калории напълно зависи от индивидуалната телесна маса и температура.

Повишава сърдечно-съдовото здраве:

Студеното време навън забързва работата на сърцето и стимулира притока на кръв към цялото тяло. Хората със здраво сърце могат да се възползват максимално от зимните спортове. Ски бягането е един от невероятните спортове за изграждане на издръжливост и изгаряне на калории. Тъй като наклонът не е толкова стръмен, горните и долните мускули на тялото работят здраво, за да ти дават сили да продължиш напред. По този начин сърдечният ти пулт се повишава и изтласква богата на кислород кръв в тялото ти.

Повишена издръжливост:

Студът през зимата кара мускулите да станат твърди и мързеливи, но с повишена активност, това може да се промени. Тялото ти ще свикне с усилието и в крайна сметка ще повиши издръжливостта си.

Витамин D:

Естествената светлина през зимата е съществено ограничена, но не е за подценяване. Въпреки студа и снега, слънцето все намира начини да се прокрадне. Излагането на слънчева светлина, особено през зимата, ще накара тялото ти да произвежда витамин D, а това на свой ред укрепва костите и мускулите ти.

Приповдигнато настроение:

В студено време тялото ти се стреми да запази топлината си и производството на ендорфини се увеличава. И това е причината, да се чувстваш изключително лек и щастлив, докато практикуваш ски, сноуборд или кънки на лед например.

Усещане за баланс:

Зимните спортове могат да подобрят координацията ти и усещането за баланс, докато се учиш да останеш изправен и да контролираш скоростта. Ските и сноубордът са отлични спортове за укрепване на основните групи мускули и за подобряване позата на тялото.

Зимните спортове са наистина вълнуващ и забавен начин да накараш тялото си да се раздвижи. Не се затваряй вкъщи, а виж къде можеш да прекараш незабравими моменти. Подготвили сме ти куп активности на открито и закрито тази зима, които можеш да посещаваш с твоя Sport pass -> https://sportpass.bg/bg/winter-fun-2018/.

И не забравяй, когато спортуваш навън, винаги носи правилните дрехи за сезона, платът трябва да бъде водоустойчив, добре вентилиран и достатъчно топъл.

– –

Тази статия е с информативен характер. Тя не е медицинска препоръка и не бива да се приема като такава. Ако имате конкретни здравословни оплаквания, моля да се консултирате с медицинско лице, преди да започнете определен вид спорт или активност.
comments icon 0 КОМЕНТАРА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Subscribe to newsletter