Полезно
Сауната - за една по-топла и здрава зима
author iconSport Pass
created date iconянуари 08 2019

След един дълъг ден на ски пистата какво по-хубаво от една сгряваща сауна. Напрежението се изпарява, мускулите се отпускат, а ние се чувстваме релаксирани и готови за нови приключения.

Всички знаем, че саунта е полезна, но много от нас вероятно не знаят какви точно ползи носи тя на огранизма. Любителите на сауната най-често цитират намаляването на стреса като първо и най-важно предимство. Топлината от сауната отпуска мускулите на тялото, подобрява кръвообращението и стимулира отделянето на ендорфини. Ендорфините могат да имат лек, успокояващ ефект и способността да минимизират болката от артрит или мускулна болезненост вследствие интензивна физическа тренировка. Телесната температура също се повишава. Това причинява разширяване на кръвоносните съдове, като по този начин увеличава кръвообращението. Това увеличаване на притока на кръв ускорява естествения процес на оздравяване на организма чрез успокояване на болката и ускоряване на зарастването на натъртвания или порязвания по тялото, ако има такива.

Много от нас не се потят ежедневно. Производството на пот е предназначено главно да охлажда тялото и се състои от 99% вода. Въпреки това, дълбокото изпотяване в сауната може да помогне за намаляване на нивата на олово, мед, цинк, никел, живак и химикали – токсини, които обикновено се абсорбират само от взаимодействието с околната среда. Следователно една голяма причина за популярността на сауната е, че тя е един от най-добрите начини за детоксикация на телата ни.

20-годишно проучване, проведено с повече от 2300 участници в Университета в Източна Финландия, е показало, че редовното използване на сауна (поне 3-4 пъти седмично) при 80°c за 19 минути намалява риска от болести като Алцхаймер и деменция. Посещението в сауната може да помогне на тялото и ума да се приспособят към стреса и да намалят риска от депресия и други психични разстройства.

Сауната е способна значително да намали и честотата на настинките и грипа сред практикуващите. Тъй като тялото е изложено на топлина и пара (в случая при традиционните сауни), то произвежда бели кръвни клетки по-бързо, което от своя страна помага в борбата с болестите и унищожава вирусите. В допълнение, облекчава неприятните симптоми при синузит и алергии – особено когато се използва с пара.

Когато тялото започне да произвежда пот при дълбоко изпотяване, кожата след това е като нова – пречистена е, а мъртвите клетки са отстранени, поддържайки кожата в добро състояние. Изпотяването измива бактериите от епидермиса и потните канали, което подобрява капилярната циркулация, а това придава на кожата по-голяма мекота.

Докато крачим в забързаното ни ежедневие, сауната осигурява успокояващо убежище, където спокойно можем да се отпуснем и да възстановим душата и тялото.

Дори и да не караш ски или сноуборд, с твоя Sport Pass можеш да се насладиш на предимствата на сауната и в градска среда. Напиши в картата ни с обекти „сауна“ и ще откриеш най-близката до теб, която да посетиш още днес -> https://sportpass.bg/bg/network/.

– –

Тази статия е с информативен характер. Тя не е медицинска препоръка и не бива да се приема като такава. Ако имате конкретни здравословни оплаквания, моля да се консултирате с медицинско лице, преди да започнете определен вид спорт или активност.
източник: finnleo.com
comments icon 0 КОМЕНТАРА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Subscribe to newsletter