Партньори
Зад всеки топ реализатор стои цял отбор
Зад всеки топ реализатор стои цял отбор!
author iconSport Pass
created date iconдекември 03 2018

Тя е един от онези “обикновени” хора, които надскачат себе си ежедневно. Тя е не само спортист със завидни постижения зад гърба си, но и автор на 3 книги, изучаващи човешкото тяло и здравословния начин на живот. И най-вече тя е човек, който вдъхновява всички онези, желаещи да влязат във форма и да разкрият потенциала си, надскачайки собствените си ограничения. Тя е Инес Субашка и в следващите редове ще ти разкрие малко повече за това колко е важен целият отбор, а не само топ реализаторът, без значение от спорта:

 

„Като човек, който се е занимавал с баскетбол, което е колективен спорт, винаги съм осъзнавала, че всеки спортист на терена, освен отборната цел за победа, има и индивидуална цел, която е свързана с личното му представяне и развиване на качествата. В колективните спортове, много често акцентът е само върху това кой колко точки е вкарал, но в края на мача, причината за победата не е само в реализатора. Има много други роли – защитниците, хората, които създават подходящи ситуации, така че ти да можеш да получиш топката и да имаш възможността да реализираш коша и т.н. Много често треньорите допускат грешката да величаят топ реализатора и да неглижират ролята и приноса на останалите състезатели. Така, често превръщат колективния спорт, в индивидуален такъв, от което страда крайният резултат. Треньорите, с действията си, карат хората да мислят, че най-важното нещо е да отбелязваш точки и всичко останали задължения остават на заден план. Всеки човек, обича да се чувства значим и полезен и когато създаваш представата, че той е полезен, само когато е топ реализатор, сам отдалечаваш целия отбор от успеха.

Същото е валидно и в бизнеса. Много често, ние като лидери, се фокусираме само върху едно нещо, което смятаме, че има най-голяма възвръщаемост и така изместваме целия фокус върху един или двама човека в екипа. Пропускаме да покажем, че останалите хора също са значими и макар и те да не са винаги под светлината на прожекторите, именно техните усилия са тези, които помагат и на „топ служителите“, да бъдат толкова успешни. В тази връзка, едно нещо, което научих от спорта е, че е много важно да идентифицирам какви са силните страни на всеки един човек в екипа – точно, както е в спорта – някой стреля добре, друг играе добре защита, трети взима много борби, четвърти подава перфектно. Но именно екипната им работа е това, което ги допълва и води до крайния успех. На терена топката е една и не може всички да са реализатори.

Когато направя това, знам точно къде е мястото на всеки един човек и с какво се справя добре. Поставям го в ситуация, в която е силен и така може да реализира потенциала си и целият екип да извлече полза. Ако от друга страна, се опитвам да го поставя на място, където не се чувства в свои води, той вероятно би се провалил, не защото не притежава достатъчно качества, а защото аз като негов лидер, не съм идентифицирала какви са неговите силни страни.“

Независимо дали ще практикуваш баскетбол, плуване, бягане, спортът ще те направи по-здрав и по-щастлив. Спортуването допринася за развитието на мускулите, координацията, сърдечно-съдовата система и има многобройни други ползи, тясно свързани с профилактиката на редица хронични заболявания като диабет, рак, хипертония, затлъстяване, остеопороза и други.

Спортуването рефлектира не само на физическото ти здраве, но и върху психическото. Помага за намаляването на стреса, предотвратява депресията и увеличава самочувствието. Хората, които практикуват спорт, могат да се възползват и от социалния аспект, да създадат нови приятелства и да се почувстват част от нещо голямо и значимо.

Не забравяй, че с твоя Sport Pass имаш достъп до залите за кондиционни тренировки на Инес – Inspired Fit Strong – където всеки получава възможност да започне там, където е и да прогресира към едно по-здраво, по-оформено и атлетично тяло -> https://sportpass.bg/bg/network/gym/Inspired-Fit-Strong-Iztok/ и https://sportpass.bg/bg/network/gym/Inspired-Fit-Strong-Strelbishte/.

comments icon 0 КОМЕНТАРА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Subscribe to newsletter